Tészta:
55dkg liszt,15g só,1 tojássárgája,90g vaj (nem margarin!),3dl tej (min.2,8%),4 dkg élesztő,1 dkg cukor
Töltelék:
20dkg Gouda sajt,20dkg sajtkrém,10dkg vaj (nem margarin!),20dkg csirkemellsonka,10dkg aszalt paradicsom, pár szem kapribogyó, só, bors
Tetejére:
1 tojássárgája+ pici tej
A tésztához a lisztet a dagasztótálba szitáljuk, mehet bele a só...összekeverjük. Közben a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot…elkeverjük alaposan és a tetejét egy pici liszttel megszórjuk! 5 percre félretesszük.
Miután az élesztő felfutott, beleöntjük a lisztbe..hozzáadjuk a tojás sárgáját és mehet a dagasztás (géppel vagy kézzel).
Amikor a liszt felvette az összes folyadékot akkor hozzáadjuk a puha vajat és teljesen simára és fényesre dagasztjuk.
Letakarva fél óra alatt duplájára kelesztjük.
Addig a töltelékhez lereszeljük a sajtot, összevágjuk a sonkát a paradicsomot és a kapribogyót, majd az összes hozzávalókat alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztánkat 50x70cm-s téglalapra nyújtjuk (vékonyra) és spatulával/kenőkéssel rákenjük az összes tölteléket és szorosan felcsavarjuk.
A hosszú kígyónkból háromszögeket vágunk és tepsire tesszük. Egy tojássárgájával és egy pici tej keverékével megkenjük és megszórjuk szezámmaggal/lenmaggal/frissen őrölt borssal.
A sütőt előmelegítjük, addig a háromszögeink kicsit megkelnek.
Amikor a sütő elérte a 180fokot betesszük és 30-35 perc alatt pirosra sütjük.